1 2 3 4
 

Praktijk


Je eerste rijles begint met een kennismaking met de auto en het technische gedeelte van het rijden:
sturen, schakelen, veilig wegrijden en stoppen. In de volgende lessen maak je kennis met de voorrangsregels, rotondes en het in- en uitvoegen van de snelweg. En niet te vergeten de bijzondere manoeuvres: stoppen, parkeren, omkeren en de hellingproef.
Tot slot oefenen we de routes die ook bij de examens worden afgenomen. Tijdens het examen rijd je dus op een bekende route.

Rijles vanaf 16,5 en je rijbewijs met 17 jaar


- Ben je 16, dan mag alvast je theorie-examen halen
- Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen
- Vanaf 17 mag je rijexamen doen
- Heb je het rijbewijs gehaald, dan mag je tot 18 jaar autorijden samen met je begeleider
- Vanaf 18 mag je helemaal alleen de weg op.

Tussentijdse toets


Na driekwart van je rijopleiding kun je een Tussentijdse Toets (T.T.T) afleggen. De toets verloopt zoals een echt examen met een examinator. Aan het eind van de rit neemt de examinator de rit met je door en geeft advies over wat goed is gegaan en wat beter kan en moet. Als je de bijzondere manoeuvres goed en veilig uitvoert, krijg je hiervoor vrijstelling bij je eerste examen. Uit statistiek is gebleken dat kandidaten die een T.T.T. afleggen, hun kansen verhoogd hebben met 40 tot 60 % om in een keer te slagen.

Het examen


Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Het praktijkexamen begint altijd met een uitleg van de examinator aan zijn of haar tafel. Na de uitleg en de controle van de papieren wordt er een zogenoemde ogentest gedaan. Dit houdt in dat je een kenteken moet kunnen lezen vanaf ongeveer 25 meter.

Dan wordt de verlichting van de auto gecontroleerd en daarna volgen er een aantal technische vragen over de auto.

Dan begint het rijden. Tijdens het rijden worden alle examenonderdelen getoetst. Gedurende de rit moet je 2 bijzondere manoeuvres doen, tenzij je hier een vrijstelling voor hebt door je Tussentijdse toets.

Belangrijk om mee te nemen naar het examen:
- de oproepkaart
- een geldig theoriecertificaat
- een geldig legitimatiebewijs
- het ingevulde formulier Zelfreflectie

Algemene voorwaarden Autorijschool Centraal